Tontin hintaan vaikuttavat monet seikat, kuten paikkakunta, markkinat, sijainti, koko, onko myyjänä yksityinen vai julkinen sektori. Kustannuksia laskettaessa on huomioitava, että pelkästään maanrakennustyöt saattavat muodostaa merkittävän menoerän.

Tontin lopullinen hinta voi yllättää. Ostohinnan päälle tulee yllättäviä menoeriä. Tällaisia ovat lainhuudatus, varainsiirtovero, lohkominen, kunnallistekniikkaan (sähkö, vesi ja viemäri) liittyminen ja tontille johtavan tien tekeminen. Näiden unohtaminen saattaa sekoittaa budjetin.

Isommat kaupungit tarjoavat myös vuokratontteja, joissa alkukustannus on pienempi. Usein näiden tonttien lunastaminen omaksi on mahdollista myöhemmin. Vuokratontti on usein ensirakentajalle paras vaihtoehto.

Sinun tehtäväsi

  • Tonttia hankkiessa kannattaa selvittää, onko tontti jo lohkottu. Onko tontilla rasitteita, jotka selviävät ajan tasalla olevasta rasitustodistuksesta.

Hartman Kodin tehtävät

  • Pyrimme kertomaan mahdollisimman kattavasti, mitä muita kustannuksia tonttiin liittyy, ennen kuin rakentaminen on mahdollista. Kysy lisää talomyyjältäsi.

Pääsuunnittelijan ja mestarin tehtävät

  • Rakennusalan ammattilainen on hyvänä apuna maanrakennustöiden laajuuden kartoittamisessa.

Lainhuutoa kannattaa hakea mahdollisimman pian kaupanteon jälkeen.

Jari Saloranta talosuunnittelija, Hartman Koti, Vaasa

  • Miksi kannattaisi ottaa vuokratontti ?

    Vastaus: Joskus tonttien hinnat ovat "talojen hinnoissa". Tällöin vuokratontti voi olla se oikea ratkaisu. Useinkaan vuokratontti ei laske valmiin talon myyntihintaa tontin hintaa vastaavasti. Jos aioit asua vain muutaman vuoden ja rakentaa jälleen, saatat hyötyä tästä merkittävästi.

Kysy meiltä

Asiasanat: ,