Asumisen kokonaishinta on edullisen rakentamisen, alhaisten käyttökustannusten yhdistelmä. Tilat kannattaa suunnitella käyttötarkoituksen mukaan ja pintamateriaalien pitää kestää seuraavaan remonttiin.

Rakentajan kannalta on oleellista, että uuden kodin asumiskustannukset ovat mahdollisimman alhaiset. Toisen osan kustannuksista muodostavat rahoitus ja toisen kiinteistön aiheuttamat kulut. Usein rahasta tinkiminen lämmitysmuodossa ja sisustuksen laadussa aiheuttavat korkeat käyttökustannukset.

Hartman Koti suosii lämmitysratkaisuna maalämpöä. Maalämmön takaisinmaksuaika vaihtelee. Varmaa on kuitenkin, että kaikissa tapauksissa investointi maksaa itsensä takaisin. Alhaisten lämmityskustannusten koti on myös myyntihetkellä ostajan mieleen.

Sisustukseen ja kalustamiseen kannattaa heti satsata se välttämätön minimitaso. Toimimaton keittiö tai heikot pintamateriaalit voivat jo muutaman vuoden sisällä sekoittaa perheen talouden ja aiheuttaa lisäinvestoinnin. Uutta taloa ei oikein suunniteltuna tarvitse korjata.

Sinun tehtäväsi

 • Valitse mahdollisimman alhainen energiankulutustaso.
 • Mieti, miten kauan uuden kodin pitää kestää ennen korjauksia ja valitse materiaalit sen mukaan.
 • Huomioi tarkkaan tontin ja asuinkuntasi palvelumaksujen hinnat kustannuslaskennassa. Näihin ei talopaketilla voida vaikuttaa.
 • Pyri jo alkuvaiheessa saamaan rahoitus ja kustannus vastaamaan toisiaan.

Hartman Kodin tehtävät 
ja toimitussisältö

 • Talomyyjä kertoo mahdollisimman hyvin asiakkaalle rakentamisen kokonaiskustannuksista

Pääsuunnittelijan ja mestarin tehtävät

 • Mestari ja pääsuunnittelija ovat usein parhaita arvioimaan rakennuspaikan aiheuttamia kustannuksia. Hyvä pääsuunnittelija osaa kertoa myös, mikäli oma suunnitelmanne sisältää kalliita rakenneratkaisuja.

Koko asumisen kustannus muodostuu kohtuullisesta neliöhinnasta, alhaisista käyttökustannuksista ja vähäisestä huollontarpeesta.

avatar-hartman-juha-autioJuha Autio projektipäällikkö, Hartman Koti, Pietarsaari-Kokkola

 • Onko yksikerroksinen halvempi rakentaa kuin kaksikerroksinen talo?

  Vastaus: Kyllä, usein näin on pienissä, alle 150m2 omakotitaloissa. Kuitenkin suuremmissa taloissa kahteen kerrokseen rakentaminen on edullisempaa.

 • Mikä vaikuttaa rakentamisen neliöhintaan eniten?

  Vastaus: Rakennuksen monimuotoisuus on keskeinen neliöhintaan vaikuttava tekijä. Suuret ikkunat nostavat neliöhintaa ja myös energiakustannuksia. Suuret laatutasomuutokset pintamateriaaleissa siirtyvät suoraan rakennuksen neliöhintaan.

 • Miten autotalli/katos kannattaa toteuttaa?

  Vastaus: Talousrakennuksen maatyöt ja perustukset kannattaa ehdottomasti tehdä talon kanssa yhtäaikaisesti. Tarvikkeet kannattaa hankkia samalta tutulta talotoimittajalta. Näin rakennukset ovat myös ulkoasultaan samanlaiset. Usein puuttuva talousrakennus teettää uuden lupaprosessin vuoksi myös paljon lisää paperityötä. Ulkorakennuksen rakentaminen on hyvä keino osallistua itse käytännön rakentamiseen.

Kysy meiltä