Asemakaava-alueen tontilla on kaavamääräys, joka  määrää siihen rakennettavan rakennuksen kerrosluvun, koon, julkisivun pintamateriaalit, ulkonäön, värityksen ja sijoittumisen tontille. Paikkakunnan rakennusvalvonnasta saa tontin kaavamääräykset ja rakennustapaohjeet. Rakennustapaohjeet sisältävät kaavaa tarkentavia tietoja, mutta ovat sitovuudeltaan enemmän ohjeellisia hyvän rakennusympäristön saavuttamiseksi.

Kaavassa olevien rajoitteiden ja määräyksien täyttyminen on ehtona rakennusluvan saamiselle. Kaavamääräykset ovat aina suunnittelun lähtökohtana.

Haja-asutusalueelle rakennettava talo vaatii yleensä suunnittelutarveratkaisun, jossa annetaan lupa hakea rakennuslupaa hakemuksessa esitetylle omakotitalolle.

Sinun tehtäväsi

 • Rakentaja hankkii tontin liittyvät kaavamääräykset ja asiakirjat.
 • Pääsuunnittelija olisi hyvä hankkia jo tässä vaiheessa. Hänen asiantuntevalla avulla selviää, mitä tontille saa ja voi rakentaa. Kaava- ja palomääräykset voivat olla hankalia. Apuna on myös paikkakunnan rakennusvalvontaviranomainen.

Hartman Kodin tehtävät 
ja toimitussisältö

 • Autamme oikean tiedon hankinnassa.
 • Luonnossuunnittelumme voi tehdä ehdotuksen kaavaviranomaisen arvioitavaksi. Kysy lisää talomyyjältäsi?

Pääsuunnittelijan ja mestarin tehtävät

 • Tontin pohjaolosuhteiden arvioinnissa oma pääsuunnittelija on paras asiantuntija. Tontit ovat aina erilaisia. Pyydä pääsuunnittelijaa arvoimaan rakennuspaikan maanrakennuskustannuksia ja selvittämään maaperän kantavuutta.
 • Pääsuunnittelijasi tuntee usein oman rakennuskuntasi paloviranomaiset. Hän osaa parhaiten määrittää eri rakennusosien vaatimat palokatkot ja niiden kustannukset.

Kaavamääräykset tulisivat olla suunnittelun lähtötietoina. Kaava ohjaa suunnittelua ja antaa puitteet rakennukselle.

Hannu Hakala vanhempi suunnittelija, rakennusarkkitehti, Hartman Koti, Seinäjoki

 • Kuka ymmärtää kaavamääräyksistä?

  Vastaus: Hartman Kodilla on talomyyjän apuna arkkitehti, joka voi antaa neuvoja. Mutta mitä aiemmin sinulla on pääsuunnittelija apunasi, sitä varmemmin onnistut unelmakodin toteuttamisessa. Myös paikkakuntasi rakennusvalvonta on velvollinen auttamaan.

 • Itse valitsin tontin, jonka ilmansuunta on vaikea ja katon väriksi olikin määrätty vihreä. Miten olisin voinut välttää tämän?

  Vastaus: Hankkimalla ajoissa pääsuunnittelijan. Hänen ammattitaitoisella avulla unelmakotisi olisi voinut löytää myös sille sopivan tontin.

 • Haluamme kaksikerroksisen kodin, mutta valitsin tontin, jossa kaava sallii vain yksikerroksisia. Mitä on tehtävissä?

  Vastaus: Se voi olla tekemätön paikka. Neuvo: Ota yhteyttä paikkakunnan rakennusvalvontaan.

Kysy meiltä