Huolellisesti tasoitetulle pinnalle on helppoa jatkaa seuraavaa työvaihetta, maalausta tai tapetointia. Pääosa Hartman Kodin seinistä on kipsilevyrakenteisia ja näinollen helppoja tasoittaa. Levyissä on reunaohennukset puskureunoissa, mikä helpottaa levypintojen tasoittamista. Reunaohennettujen saumojen viimeistelyssä käytetään levyvalmistajan suosittelemaa saumanauhaa.

Lopuksi ylitasoitus, hionta ja pohjamaalaus, jonka jälkeen pintaan maali tai tapetti. Pinta on nyt valmis.

Sinun tehtäväsi

 • Tasoitetöissä tulee huolehtia tehokkaasta kosteudenpoistosta, mikä onnistuu parhaiten esim. rakennuskonevuokraamosta vuokrattavalla kosteudenpoistajalla.
 • Kipsilevyn saumaaminen on vaativaa omana työnä ilman aiempaa kokemusta. Usein tämä työvaihe teetetään maalarilla.
 • Varmista omalta urakoitsijaltasi, että talopakettiin kuuluvat tasoitteet ovat hänelle sopivia. Työtavoissa on eroja ja Hartman Koti pyrkii aina toimittamaan maalarille sopivan tasoitteen.

Hartman Kodin tehtävät 
ja toimitussisältö

 • Toimittaa talopakettiin kuuluvat tasoitteet vahvistuksen mukaisesti tontille.
 • Antaa tarvittava ohjeistus asiakkaalle.
 • Muuttovalmis Hartman Koti pitää tämänkin työvaiheen sisällään.

Pääsuunnittelijan ja mestarin tehtävät

 • Rakenteiden pitää olla riittävän kuivat ennen tasoitustöiden aloittamista. Lämpötila on hyvä olla lähellä huoneen normaalilämpöä.

Ensimmäinen oma tasoitetyökokeilu kannattaa tehdä vaikka vaatehuoneeseen.

Päivi Romppanen sisustusvärisuunnittelija, Hartman Koti, Seinäjoki

 • Mikä ero on saumatasoituksella ja ylitasoituksella?

  Vastaus: Saumatasoituksessa vain levysaumoihin tulee vahvikesaumanauha ja tasoitus. Ylitasoituksessa lisäksi tasoitetaan koko seinäpinta kauttaaltaan. Muuttovalmis Hartman Koti sisältää ylitasoituksen.

 • Miten levyjen päätysaumat tasoitetaan, joissa ei ole reunaohennusta?

  Vastaus: Leikkaa terävällä mattoveitsellä pieni saumaviiste kartonkiin, että tasoitetta saadaan vahvikenauhan alle. Tasoita kuten reunaohennettu sauma, mutta muista levittää saumatasoitetta sauman molemmille sivulle leveästi päätysauman häivyttämiseksi. Kipsitasoite kutistuu kuivuessaan, siksi tasoitekertoja vaaditaan vähintään kolme.

 • Miten kahden eri materiaalin saumakohdassa tehdään tasoitetyöt?

  Vastaus: Levyseinän ja muuratun seinän rajakohtaan kannattaa laittaa peitelista, sillä saumaan tulee aina hiushalkeama materiaalin erilaisen elämisen vuoksi. Jos peitelistaa ei haluta, niin muurattu seinä kannattaa levyttää kipsilevyllä yli ja tasoittaa seinä sen jälkeen.

Kysy meiltä