Yläpohja on rakennuksen rungon yläpuolisen rakenteen ja vesikaton muodostama rakennusosa. Yläpohja toimii yhtenä rakennuksen vaipan lämpöä eristävänä rakennusosana yhdessä ulkoseinien ja alapohjan kanssa.

Yläpohjan runkona toimivat yleensä kattoristikot, joiden päälle rakentuu talon vesikate aluskatteineen. Tehdasvalmisteisiin kattoristikoihin tehdään tarkat lujuuslaskelmat huomioiden lumi- ja tuulikuormat, vesikatteen oma paino ja rakennuksen runkosyvyys.

Yläpohjan lämmöneristyksellä on suuri merkitys talon energiatehokkuuteen, kun lämpö pyrkii nousemaan ylöspäin. Eristäminen tehdään yleensä koneellisesti puhallusvillalla. Puhallusvilla on vaivaton ja luotettava yläpohjan eritysratkaisu.

Yleisimmin käytettyjä vesikatemateriaaleja ovat teräs, tiili ja huopa, joista kaikista löytyy useita malli- ja värivaihtoehtoja.

Sinun tehtäväsi

  • Ilmoittaa vesikatteen väri jos lupakuva vaiheessa jäänyt auki.

Hartman Kodin tehtävät 
ja toimitussisältö

  • Tekee rakennekuviin mukaan yläpohjaan tarvittavat suunnitelmat jonka mukaan tarvikkeet tilataan ja asennetaan toimitussisällön mukaan.

Pääsuunnittelijan ja mestarin tehtävät

  • Mestari valvoo että kattoristikoiden nurjahdustuenta toteutetaan suunnitelman mukaan.

Vesikate on talon suurimpia julkisivuja, jonka ulkonäköä suosittelen myös suunnittelemaan.

Jaakko Ala-Mattinen työpäällikkö, Hartman koti, Seinäjoki

  • Koska kattoturva tuotteet ja sadevesi rännit voidaan asentaa?

    Vastaus: Katolle tulevat tuotteet voi asentaa heti vesikatteen asennuksen jälkeen mutta loput vasta julkisivun valmistumisen jälkeen. Asennusurakoitsijat asentavat nämä samalla käyntikerralla.

Kysy meiltä