Ilmanvaihto tarkoittaa rakennuksen sisäilman vaihtumista raikkaaseen ulkoilmaan riittävän nopeasti. Nykyaikainen asuinrakennus varustetaan aina koneellisella ilmanvaihdolla. Sisäilman laatu pysyy hyvänä oikein suunnitellulla ja toteutetulla ilmastointikojeella ja -kanavistolla. Rakennuksen sisätiloissa tulee olla aina pieni alipaine, että huoneen ilmankosteus ei ala kulkeutumaan rakenteisiin päin. Painovoimainen ilmanvaihto on käytössä talousrakennuksissa, kuten autotalleissa ja erillisissä ulkovarastoissa.

Oikein suunniteltu ilmanvaihto on asumismukavuuden ja terveellisen sisäilman kannalta ensiarvoisen tärkeää.

Sinun tehtäväsi

 • Määrittele huolellisesti tulevan rakennuksenne ilmanvaihdon taso: riittääkö perusilmanvaihto, vai haluatko parempaa.
 • Perusilmanvaihto on yleisesti ilmanvaihtokoje lämmöntalteenotolla, ja huonekohtainen tuloilma, poistoilman ollessa käytävällä/aulatiloissa.
 • Seuraava taso on huonekohtainen tulo- ja poistoilmanvaihto. Ja kun ilmanvaihtokanavia vielä hyödynnetään lisäksi myös rakennuksen viilentämiseen, saadaan erittäin miellyttävä ja asumismukavuutta lisäävä ominaisuus.
 • Yleensä kustannukset nousevat varustelutason nousun myötä. On tärkeää, että tiedetään eri vaihtoehdoista, että lopullinen ratkaisu tyydyttää.

Hartman Kodin tehtävät 
ja toimitussisältö

 • Hartman Kodin talopaketissa myydään ilmastointisuunnitelmia, ilmastointikojeita, -kanavistoa eristeineen ja ilmastoinnin asennuksia.
 • Kysy myös maalämpökohteen viilennyspakettia

Pääsuunnittelijan ja mestarin tehtävät

 • Pääsuunnittelija vertaa ja ohjaa eri suunnitelmien yhteensopivuuden keskenään.
 • Ilmastointikojeen paikka tulee valita harkiten, mahdollisten äänihaittojen minimoimiseksi, ilmastointikojeen paikka ei saa tulla esim. kattoristikoiden kohdalle, iv-kojetta ei kannata sijoittaa rakennuksen ulkonurkkaan yläpohjan läpimenojen hankalan tiivistämisen kannalta.
 • Ilmastointikanavien sijainti ja niiden eristysvarat tulee huomioida myös seinärakenteissa sekä kiintokalusteiden tilavarauksissa. *Kanaviston huolto ja puhdistus tulee olla mahdollisimman helppoa.

Suosittelemme, että ilmanvaihtosuunnitelmat laatii LVI- suunnittelija, jolla on vankka kokemus tämän päivän omakotitalon ilmanvaihtokojeista, ja laitteistoista.

Suosittelemme, että käytte yhdessä vastaavan mestarinne kanssa läpi Hartman Kodin toimitussisällön, työvaihe työvaiheelta. Rakennusalan ammattilainen osaa hahmottaa kokonaisuuden ja neuvoa rakentajaa niiden työsuoritteiden hankinnassa, jotka eivät kuulu talopakettiin.

Hannu Korpela rakennuspäällikkö, Hartman Koti, Seinäjoki

 • Voinko asentaa ilmastoinnin itse?

  Vastaus: kyllä voit. Lopullinen säätö kannattaa aina jättää ammattilaiselle, joka mittaa ja säätää ilmastoinnin IV- suunnitelman mukaisesti.

 • Voinko valita iv-kojeen kaikista mahdollisista tuotemerkeistä?

  Vastaus: Kannattaa valita Hartman Kodin vuosisopimuskumppanin iv-koje. Energiatodistuksesi teko helpottuu, ja takuuasiat ovat taatusti kunnossa.

 • Tarvitaanko erillistä ilmastointitöiden työnjohtajaa?

  Vastaus: kyllä tarvitaan. Rakennusvalvontaviranomainen neuvoo ja opastaa tässä sinua lisää. Hartman Kodin ilmastointiurakoitsija voi toimia iv- töiden työnjohtajana tekemällä asiakkaan kanssa siitä erillisen sopimuksen

Kysy meiltä

Asiasanat: