Ikkunan tehtäviä rakennuksessa on päästää valoa sisään ja läpinäkyvyyden ansiosta antaa mahdollisuuden seurata myös ympäristön toimintoja sisätiloista, eli on tärkeää, minne huonetilasta ikkunat avautuvat. Ennen ikkunoita käytettiin myös sisäilman tuulettamiseen, nykyään tuuletuksen tarvetta ei ole koneellisen ilmanvaihdon ansiosta.

Ennen riitti, että ikkunoista näkyy läpi ja sen saa auki. Nykyään ikkunoilta vaaditaan huomattava määrä erilaisia toimintoja ja asioita, joista tärkein on energiatehokkuus. Ikkuna on talon vaipan energiasyöppö. Paraskin ikkuna markkinoilla on viisi kertaa huonompi eristeenä kuin seinärakenne. Kesäaikana ikkunat myös lämmittävät huonetilaa voimakkaasti.

Ikkunoiden energiavaatimukset ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana koventuneet yli 30%. Hyvään energiatehokkuuteen kannattaa satsata. Ikkunan energiatehokkuus ilmoitetaan U-arvona, (lämmönläpäisykerroin), kuten muissakin rakennusosissa. Mitä pienempi U-arvo, sitä parempi energiatehokkuus.

Hartman Koti tarjoaa tiukimmatkin määräykset täyttävän Skaala Beeta ikkunan vakiotoimituksessa (U-arvo 1.0). Sinulla on mahdollista valita tarjoukseen myös markkinoiden ainoa huurtumaton Skaala Alfa ikkuna (U-arvo 0,72)

Sinun tehtäväsi

 • Tarkista ikkunatilausvahvistuksen värit, koot, avautumissuunnat
 • Ikkunoihin voidaan lisätä integroidut kaihtimet jo tehtaalla, kysy talomyyjältäsi.

Hartman Kodin tehtävät 
ja toimitussisältö

 • Tilata asiakkaan hyväksymien lupakuvien mukaiset ikkunat työmaalle ja asentaa ne.
 • Ikkunatoimitus ja asennus toimitussisällön mukaan.

Pääsuunnittelijan ja mestarin tehtävät

 • Tarkistaa tilausvahvistuksen hätäpoistumis- ja turvalasi-ikkunat.

Energiatehokkaaseen ikkunaan panostaminen näkyy pienempänä energialaskuna tulevaisuudessa.

Jaakko Ala-Mattinen työpäällikkö, Hartman Koti, Seinäjoki

 • Olemme asuneet talossa vuodeni Ikkunoita pestessä huomasimme, että ikkunapuite vaatisi säätöä. Kuuluuko ikkunoiden säätö Hartman Kodille?

  Vastaus: Normaali säätö saranasta kuuluu asiakkaalle. Mikäli asia ei tule sillä kuntoon, niin ota yhteyttä työpäällikköön.

 • Tilasimme ikkunaamme värillisen ulkopuitteen. Näkyykö sama valitsemamme harmaa myös sisälle.

  Vastaus: Värillisen ulkopuitteen sisäpuoli on vakiona jo rajattu valkoiseksi. Näin värillinen ulkopuite ei haittaa huonetilan sisustamista.

Kysy meiltä