Miten vaikeaa se monesti onkaan. Nimittäin talon ulkovärin valinta. Valintaa johon niin moni asia vaikuttaa. Ensimmäiseksi tietysti omat ajatukset mieltymyksineen. Rakennuksen malli. Ympäristö. Sijoittuuko omankotitalo kaupunki vai maaseutu miljööseen. Ja tietenkin vielä kaikkein kukkuraksi kaavamääräykset.

No miten sen ulkovärisävyn parhaiten saa onnistumaan ?

Ensimmäiseksi jokainen monesti lähtee tutkailemaan ulkoväri sävykarttoja vertaillen erilaisia sävyjä keskenään. Sävyä valittaessa havaittuun sävyyn vaikuttavat tietysti myös vuodenajat, valo, havaintoetäisyys. Joka luokin monelle  haasteensa verratessa sävyjä valkoista taustaa vasten.

Monesti olenkin kuullut kysymyksen varsin harmaita sävyjä etsiessä; Että eihän sävy taita siniseen ?

Teknoksen  ulkovärikoulutuksessamme kiteytyikin hyvin vastaus harmaan sävyyn. Luonnossa harmaa on keltasävyinen. Täten harmaa sävy,  josta  puuttuu  ”luonnollinen” keltaisuus. Havaitaan sinisenä. Pienenä vinkkinä siis ;)  jos halutan neutraalia harmaan sävyä. Toimii T7037 oikein hyvin. Jos halutaan lämmintä ei sinertävää harmaata siihen toimii hyvin  T7043 alkavat sävyt.

Valkoinen  on myös monesti valittu sävy. Johon suositeltavaa olisikin käyttää sävyinä taitettuja valkoisia sävyjä joista saadaan kaunis lopputulos.

Mutta vastauksena alun kysymykseen miten ulkovärin parhaiten saa onnistumaan on että valitsemalla likaisia ja murrettuja sävyjä saadaan ulkovärin lopputuloksesta parhain.

Siinä vaiheessa kun ulkosävyt on valittu. Otetaan matkaan mukaan mahdollisesti myös näytepurkit yhdestä tai useammasta  maalisävyvaihtoehdosta. Maalaten  jokaisesta n. 1m2 alue. Samalle seinälle. Vieläpä vierekkäin. Vinkkinä oikeaoppiseen sävyn vertaamiseen olisikin maalata sävy koemaalaukset talon jokaiselle nurkalle josta niitä pystyisi parhaiten vertaamaan taustaa, naapuritaloihin kuin muuhun ympäristöön.

Jos maalisävy koemaalaukset on tehty erilliselle paneelille täytyisi  maalattu pinta  nostaa pystysoraan seinää vasten. Nähdäkseen parhaiten maalin sävy.

Vaikka pihalla sataakin juuri nyt lunta ja ulkomaalaus kelit vielä odottavat aikaansa niin hyvä ottaa pieniä vinkkejä myös tähän niin monesti kysymyksiä herättäneeseen aiheeseen.

Leppoisaa sunnuntain jatkoa !

Päivi :)