Pihasuunnittelu usein unohdetaan tai se jätetään kokonaan tekemättä. Tai sitten se aloitetaan viimeisenä, kun kaikki muu on jo valmista.

Pihasuunnittelu olisi hyvä aloittaa jo silloin, kun tontti on hankittu. Jos tonttia joudutaan maisemoimaan, niin hyvä suunnitelma voi säästää kustannuksissa. Hyvin suunniteltu piha huomioi tontin luontaiset vahvuudet ja rajoitteet.

Piha on hyvä suunnitella yhdessä talon kanssa. Kaivinkoneen kaivaessa talon paikkaa ei tule useinkaan ajatelleeksi pihan muita osia, siksi pihasuunnittelu voi säästää kustannuksissa. Maanrakennustyöt voi tehdä rinnan ja massanvaihdot voivat palvella tontin eri osia. Suunnitellut kulkureitit ja istutusalueet voidaan kaivattaa valmiiksi. Valmiiksi perustetut terassit ja piharakennukset on helpompi toteuttaa myöhemmin.

Usein piha jätetään nurmikolle paremman tiedon puuttuessa. Alan ammattilaiset osaavat maisemoida ja käyttää hyväksi tontin luontaisia ominaisuuksia. Puutarha voi olla oikein suunniteltuna olohuoneen jatke.

Ahtailla ja tehokkailla tonteilla suunnitelmallinen aikataulutus korostetusti korostuu. Tuleva rakennus voi estää käytännössä koneen pääsyn takapihalle. Tällöin on edettävä vaihe vaiheelta, piha ja rakennus rakentuvat rinta rinnan.

Sinun tehtäväsi

  • Rakentaja kannattaa ottaa huomioon pihan toiminnallisuus jo talon sijoittelun yhteydessä.
  • Istutukset, kulkureitit ja maaston tuomat rajoitukset.
  • Tähän parhaan avun saa pihasuunnittelijalta.

Hyvin suunniteltu piha on kuin olohuoneen jatke.

Hannu Hakala vanhempi suunnittelija, rakennusarkkitehti, Hartman Koti, Seinäjoki

  • Mikä on toimivan pihan suunnittelussa tärkeintä?

    Vastaus: Lähtökohtana on saada aurinkoinen oleskelupiha. Sijoita terassi- ja oleskelualueet valoisalle osalle. Piharakennukset oikein sijoiteltuna eivät varjosta pihaa, mutta antavat suojan tien vilinältä ja naapurin katseilta.

Ota yhteyttä

Asiasanat: ,