Leenan juttusarjan osa 4

Messurakentaminen, kuten rakentaminen yleensä, on pitkä ja aika raskaskin projekti. Seinäjoen asuntomessujen rakentajaperheet on valittu kesän korvalla 2014. Sitä ennen jokainen pruukinrantalaiseksi haaveileva perhe on ollut yhteydessä suunnittelijaan tai talotehtaaseen, joka on tehnyt tarvittavat piirustukset ja kuvat tonttihakemusta varten. Meidän ei onneksi tarvinnut olla yhteydessä moneen talotehtaaseen tai teettää useita suunnitelmia, sillä Hartman Kodin kanssa ajatukset kohtasi helposti. Jokainen messukohteen suunnitelma on asuntomessujen laatutyöryhmän hyväksymä.

Ensimmäinen rakentajaperheiden messukokous oli kesällä 2014, jossa Suomen ja Seinäjoen asuntomessuorganisaatiot esittäytyivät. Lisäksi tapasimme tulevat naapurimme ensimmäistä kertaa ja näimme havainnekuvat toistemme tulevista kodeista. Silloin rupesi oikeasti hahmottamaan, kuinka hieno ja tarkasti suunniteltu alueesta kokonaisuudessaan tuleekaan.

Syksyn ja talven aikana tehtiin pohjaratkaisuihin vielä pieniä viilauksia. Keväällä 2015 tontilta kaadettiin puut ja maatyöt päästiin aloittamaan. Toukokuun lopussa HP piti huolen, että tontin perustustyöt kuuluu ja näkyy varmasti riittävän kauas. Olihan muuten melkoinen räjähdys! Kun ny vaan ei tulisi tavaksi.

gabooom

Kesäkuussa sitten alkoi se ihan oikea rakentaminen. Kesän aikana tehtiin muotti ja sisätäytöt ja valettiin laatta. Runko alkoi nopeasti hahmottumaan ja elokuun alussa meidän pääty saavutti harjakorkeutensa!

leenablogi4_1

leenablogi4_2

Syksyllä talo valmistui vastaanottamaan talvea; julkisivut oli paneelattu ja rapattu, ikkunat ja ovet olivat paikoillaan. Tiiveysmittauksen jälkeen työmaa hiljeni hetkellisesti, kun timpurit siirtyivät hetkeksi toiselle työmaalle.

leenablogi4_3

Marraskuussa oli ensimmäinen lehdistön ennakkoretkipäivä messualueella. Hartman Koti Ankkurin Haapamäen päädyssä toimittajille tarjolla oli pientä välipalaa kauniisti katetulla pöydällä.

Joulukuussa alkoikin sitten sisätyöt kattojen ja seinien levytyksellä. Katot pinnoitettiin heti alkuvuodesta. Helmi-maaliskuussa työt etenivät vauhdilla; seinissä oli lopullinen sävy, yläkerran huoneissa tapetit ja parketit, laatoitustyöt oli aloitettu ja takka nousi kunniapaikalleen olohuoneessa.

Maaliskuun loppuun mennessä tuli olla ilmoitettuna messujulkaisuihin, Dekoon ja TM Rakennusmaailmaan, kohteiden tiedot: sisustajien kommentit, perheiden esittelyt, pohjaratkaisujen esittely, sisustustärpit, kaikkien suunnittelijoiden yhteystiedot, kalustetut pohjapiirrokset, tavarantoimittajien tiedot, rakenteelliset ja tekniset tiedot. Oli melkoinen homma täyttää Hartman Kodin väen kanssa meidän ja HP:n puolen tiedot!

leenablogi4_4

Huhtikuun alussa meille asennettiin sisäportaat ja kalusteasennus alkoi. Laatoitus ja listoitus on loppusuoralla. Timpurit ovat siirtyneet tällä viikolla hetkellisesti takasin ulkotöihin, terassin niskojen asennus on käynnissä. Pihasuunnitelma hiottiin lopulliseen muotoonsa viime viikolla ja ulkoverhouksen sävyvaihtoehdot (9 eri sävyä!) on koemaalattu takapihalle. Heti sään salliessa alkavat piha- ja puutarhatyöt sekä ulkomaalaus. Tällä hetkellä kalusteiden asennus on lähes valmis, sitten on jäljellä enää oikeastaan viimeistelytyöt sekä sähkö- ja LVI-kalustus. Talossa on jo näkyvillä valitsemani pintamateriaalit ja kiintokalusteet sekä takan ja portaikon väritykset. Seuraavaksi vuorossa on väliovet, kylpyhuoneiden vesikalusteet, kiinteät valaisimet ja kaihtimet.

ankkuri leena päivi hp

Tulevaa

Toukokuun 10. päivänä on seuraava lehdistön ennakkoretki messualueella. Toimittajat pääsevät tutustumaan lähes valmiisiin kohteisiin. Samalla viikolla on Ankkurin molempien päätyjen kohdekuvaukset messulehtiin, jossa esitellään jokaisesta kohteesta neljä tilaa. Siihen mennessä pitäisi olla siis yhteensä kahdeksan huonetta valmiina, siivottuna, huonekalut, tekstiilit, sisustustavarat ja taideteokset paikoillaan. Aikamoinen hulina taitaa tontilla olla tulevina viikkoina, sillä ohjeistuksen mukaisesti talot tulee olla täysin valmiit 15.5. mennessä, pihat ja istutukset 15.6. Enää loput siis jäljellä!

-Leena